CDR la Safor

TERRITORI SAFOR

Conèixer el nostre entorn territorial és fonamental per afrontar el repte d’assolir un model de desenvolupament respectuós amb tot el que ens envolta. Per això promovem el coneixement de la comarca i dels principals factors que permeten la vida en aquest territori, així com l’evolució d’aquests al llarg del temps.

ARTICLES I INFORMES

2020

— Investigació sobre la situació actual del sector de les plantes medicinals i aromàtiques, caracterització i cerca de possibles aprofitaments

Als ja coneguts conceptes de diversitat vegetal i animal s’uneix el de diversitat biocultural, en el qual no parlem només de biodiversitat dels ecosistemes, sinó que s’introdueix l’activitat humana com un element més dins d’aquest.
La diversitat biocultural inclou els paisatges i sistemes tradicionals de maneig dels ecosistemes per part de l’ésser humà, els coneixements i pràctiques sobre els elements edàfic, de flora i de fauna o els processos de selecció de varietats de plantes…

2021

— Investigació per a la caracterització de l’apicultura en diferents zones d’Espanya

El principal benefici associat a l’apicultura és obtenció d’un variat nombre de productes produïts o derivats de l’activitat de les abelles mel·líferes en els ruscos. Aquests productes com ara la mel, el pròpoli, la cera o la gelea reial són la base de la importància socioeconòmica d’aquesta activitat. El desenvolupament de l’apicultura com a activitat comercial requereix mà d’obra pel que s’assumeix que és un agent generador d’ocupació i constitueix una de les fonts d’ingressos de moltes famílies en el medi rural. Addicionalment, els productes derivats artesanals, com són les veles, sabons, vinagres, vi o licors poden generar ingressos addicionals per a molts apicultors o persones de l’entorn.
(…)

2021

— Investigació sobre els canvis d’usos del sòl i l’abandonament agrícola a la comarca de la Safor (València)

El paisatge mediterrani ha experimentat canvis importants en les darreres dècades. Aquests canvis són conseqüència de l’evolució natural de la vegetació sobre territoris amb una intensa activitat humana en el passat, la població de la qual s’ha desplaçat des de l’interior cap a la costa i dels pobles a les ciutats, i per tant, abandonant activitats agràries tradicionals sobre les àrees rurals i creixent d’altres activitats en les zones urbanes. La present investigació…

2022

— Recerca de l’abandó de terres a la comarca de la Safor (Comunitat Valenciana) utilitzant dades Sentinel-2

L’abandó de terres agrícoles és un problema creixent en moltes regions europees. La gestió adequada de les àrees agrícoles té importants implicacions per al medi ambient, la societat i l’economia. La Comunitat Valenciana és la regió amb major producció de cítrics d’Europa. No obstant això, el sector citrícola valencià està altament amenaçat per diversos factors, que han accelerat l’abandó de terres. En aquest context, és d’interès prioritari…

2022

— Investigació sobre la comunitat de passeriformes palustres de la marjal de la Safor

La comarca de la Safor constitueix un enclavament litoral emblemàtic en el conjunt de la façana costanera del golf de València, on les formacions de marjals d’aigua dolça són molt freqüents. La marjal de la Safor és una formació molt representativa d’aquest tipus d’ecosistema i està considerada com una de les zones humides litorals més ben conservades al País Valencià, raó per la qual compta amb nombroses figures de protecció. Tot i el seu valor ambiental, la informació disponible…

2024

— Investigació sobre l’aptitud per al consum humà de l’aigua dels principals aqüífers de la comarca de la Safor

L’aigua dolça és un recurs fonamental per al desenvolupament humà, aquest es troba tant en la superfície com en el subsòl i conèixer la seua qualitat és fonamental per al desenvolupament adequat de la vida i particularment per a les comunitats humanes que la usen per al propi consum. A la comarca de la Safor…

Aula del territori

Entrevistes de divulgació a Telesafor explicant algunes de les investigacions relacionades amb l’estudi de la comarca de la Safor.

2020

— Qualitat de l’aigua subterrània a la comarca de la Safor

Virgínia Garófano i Francisco Martínez parlen sobre els resultats de la investigació sobre la qualitat de les aigües subterrànies realitzada l’any 2020 a la comarca de la Safor.

2020

— Diversitat de flora a la comarca de la Safor

Virgínia Garófano i Ausiàs Jordà parlen sobre la diversitat florística i els usos més comuns de les planes silvestres a la Safor a partir de la investigació realitzada sota la coordinació de COCEDER.

2021

— Canvis en els usos del sòl a la comarca de la Safor

Entrevista a Virgínia Garófano i Rafa Delgado sobre la investigació realitzada dels canvis dels usos del sòl i l’abandonament agrícola al territori saforenc en els últims 70 anys a partir de l’anàlisi de 1.724 punts.