Aquestes setmanes està oberta la inscripció de sol·licitud per a les beques d’estudis post obligatoris (formació professional, batxillerat, universitat). Des del CDR la Safor mitjançant el programa Jovent Rural 3.0 s’ha habilitat espais per poder donar suport a la gestió d’aquelles persones que vulguen acompanyament en el tràmit. Però aquesta vegada no exposarem les dificultats que suposa aquest tràmit, entre altres l’accés a internet, els dispositius tecnològics o emplenar les dades.
Des del programa de Ciutadania inclusiva: combatent el racisme i la xenofòbia al medi rural volem posar èmfasi en les joves migrades que per la seua situació administrativa no poden accedir a aquest recurs. Açò ve condicionat ja que aquelles amb edat compreses entre 16 i 18 anys, depenen de la situació administrativa dels pares, si aquesta és irregular, al no tenir NIE no poden generar la beca de forma telemàtica. Les joves menors d’edat han de presentar la sol·licitud de forma física. Però donada la seua condició administrativa és dona una altra exclusió: la financera.
Les persones en situació administrativa irregular per norma general no poden obrir un compte corrent bàsica en un banc, moltes vegades argumentada per no tenir NIE, altres sota el pretext d’evitar blanqueig de capitals o altres sense tenir una resposta a la sol·licitud. Un dels requisits per obtenir la beca és ser titular o cotitular d’un compte corrent quedant excloses de ser beneficiaries d’aquesta i moltes altres ajudes generades per l’administració.
En el cas de les joves majors de 18 anys en situació administrativa irregular, no existeix excepcionalitat i no poden accedir a la sol·licitud. La falta de regularització administrativa genera en les persones exclusió i precarietat laboral i la impossibilitat de sol·licitar aquestes tipus d’ajudes (i moltes altres) genera un esforç econòmic per a les famílies. A pesar que els recursos són públics es ben sabut que depenent dels estudis, sempre hi ha un cost afegit al material i al transport. I aquesta exclusió administrativa, entre altres que es troben les persones migrades de països no comunitaris a la llarga genera no poder finalitzar els estudis o continuar formant-se o especialitzant-se, en molts casos tenint que abandonar els estudis.
Com hem esmentat, la llei d’estrangeria junt a la llei educativa no contemplen l’excepcionalitat ni fomentar la inclusió d’aquest col·lectiu, la qual cosa genera un clavill cada vegada més ample i genera a la vegada un jovent de primera i de segona. Més a llarg termini provoca que les persones migrades no accedisquen a llocs tècnics, d’alta qualificació o acadèmics.