CDR la Safor

ITINERARIOS DE INSERCIÓN SOCIAL Y LABORAL DE MUJERES EN SITUACIÓN DE VULNERABILIDAD DEL MEDIO RURAL

En COCEDER plantegem un programa integral de suport a la inserció sociolaboral de la dona rural des de l’experiència que ens avala amb més de 30 anys treballant amb dones. Estem convençuts que el foment de l’emprenedoria i l’acompanyament en la inserció laboral i social de la dona rural és una estratègia bàsica per a la lluita contra la despoblació i FIXAR població, com a generació suporte del medi rural.
El programa es EJECTUA DE MANERA ESTATAL, presencialment en 7 províncies en diferents zones rurals de 5 CCAA, abastant a més de 300 municipis espanyols, podent signar convenis de col·laboració en altres territoris i de manera telemàtica, arribant a on no hi ha recursos, ni públics, ni privats, per a ajudar en la inserció sociolaboral de les dones, per això és tan important que es donen suport a programes integrals, com aquest, dirigits específicament a la dona rural i des d’una entitat com COCEDER amb àmplia experiència en el treball amb la dona rural.
El programa es basa a oferir recursos necessaris per a millorar la inserció sociolaboral, de les dones que viuen o volen viure en el medi rural, gràcies a la millora de les seues capacitats i formació. Al llarg del procés d’apoderament, les participants estaran acompanyades i assessorades per professionals que secundaran i ajudaran en el procés.
Apostar per l’ocupació i l’emprenedoria femenina rural i per la participació en el món laboral, és un procés que facilita l’apoderament i noves possibilitats de desenvolupament professional i personal, que fixa i atrau població al medi rural.
Som conscient de la realitat de la dona rural ,per això plantegem un programa integral de treball que pose a la dona en el centre i la faça més visible, que fomente la seua autonomia, autoconeixement i ajude a satisfer i escalar les seues necessitats personals i professionals.
Es pretén, d’una banda, empoderar a la dona rural donant-li eines que proporcionen estabilitat i fomenten la seua independència, i per un altre, apostar per la permanència de les dones en el medi rural com a element fonamental que tenen per a l’estabilitat i el desenvolupament rural.
Aquest programa dirigit a afavorir l’ocupació, emprenedoria i la inclusió social de les dones rurals, apostant per la seua incorporació i manteniment en el mercat laboral. Facilitant la conciliació de la vida personal, laboral i familiar i possibilitant l’autoocupació.
En aquest programa es treballarà la inclusió social de les dones de manera integral, i centrat en la persona i en la seua unitat convivencial, treballant individualment segons les necessitats, centrat en l’accés a l’ocupació normalitzada, però també en la participació social de la unitat convivencial (oci, educació, habitatge, formació…)

Aquest PROGRAMA pretén intervindre des d’un ENFOCAMENT INTEGRAL
 Intervenció multidisciplinària dirigida a incrementar les competències personals, socials i laborals.
 Des de la perspectiva ecològic-sistèmica: treballar amb la persona i el seu sistema de relacions.
 Amb un Pla d’INTERVENCIÓ
Complementàriament, s’usa la metodologia de planificació centrada en la persona i la metodologia d’intervenció de cas.
L’objecte principal és que la dona tinga l’oportunitat de formular plans i metes amb sentit per a ella, tenint gran importància les persones més rellevants de la seua vida.
La Planificació Centrada en la Persona és la metodologia que dona poder efectiu a la persona i, en eixe sentit, garanteix la seua autodeterminació.
Els elements necessaris per a dur-la a terme són:
– Avaluació comprensiva amb la dona de les necessitats i els seus punts forts i febles.
– Consens sobre el pla d’intervenció i els compromisos derivats.
– Desenvolupament d’accions necessàries per al desplegament del Pla d’INTERVENCIÓ
– Seguiment i revisió del pla d’INTERVENCIÓ, valorant tot el procés i les reorientacions necessàries en cada cas.

Per a abordar l’exclusió social de manera holística s’haurà de tindre en compte que el treball grupal pot ser important per a la consecució d’objectius, així com la intervenció soci comunitària, ja que la persona interactua amb altres àmbits com l’educatiu, sanitat, treball, família.
El mètode d’intervenció es realitzarà a través d’eines estandarditzades per a arreplegar la informació adequadament i s’utilitzaran diagrames de flux de processos per a la presa de decisions.
Hi ha un factor CLAU per al desenvolupament satisfactori d’aquesta METODOLOGIA: EL TREBALL COORDINAT I LA COMPLEMENTARIETAT amb els diferents agents del territori, que s’identifiquen com a estratègics

Per a l’execució d’aquest projecte, comptem amb el finançament amb fons FSE´+ d’una operació dins del Programa d’Inclusió social, Garantia infantil i Lluita contra la Pobresa: Objectiu Específic; h) Fomentar la inclusió activa a fi de promoure la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i la participació activa, i millorar l’ocupabilitat, en particular dels grups desfavorits