COCEDER ha guanyat el Premi Europeu de Servicis Socials (ESSA) en la categoria d’excel·lència en les comunitats amb el seu projecte BIOCURES. És un projecte pilot d’innovació social en matèria de prevenció de la institucionalització, desinstitucionalització i servicis de suport comunitaris en les cures en el medi rural.
Els Premis anuals de Servicis Socials Europeus (ESSA, per les seues sigles en anglés) reconeixen els assoliments més destacats en matèria de servicis socials. Organitzats per la Xarxa Social Europea (ESN European Social Network), els guardons tenen com a objectiu tant identificar i promoure les millors pràctiques en els servicis socials, com reconéixer l’excel·lent treball realitzat en este camp en tota Europa, i facilitar així treballar junts i secundar-se per a millorar la seua pràctica. El tema d’esta edició era “Promoure comunitats inclusives”. Biocures està transformant l’atenció en el medi rural en passar de models institucionals a solucions personalitzades impulsades per la comunitat.
Al programa Biocures, el CDR la Safor treballa amb jòvens i famílies en risc d’exclusió per evitar la institucionalització i fomentar l’autonomia personal
A la comarca de la Safor, el Centre de Desenvolupament Rural de la Safor (CDR la Safor que pertany a la Confederació de CDR – COCEDER) centra la seua tasca en el suport a joves i famílies en risc d’exclusió social, amb l’objectiu de promoure el seu desenvolupament personal i evitar la institucionalització. A través d’un acompanyament individualitzat i un enfocament centrat en la persona i el seu entorn, el CDR la Safor facilita al jovent la definició dels seus propis plans de vida, posant l’accent en l’autonomia, la participació activa i el desenvolupament de capacitats que els permeten prendre decisions sobre el seu futur.
Un dels aspectes clau d’aquest projecte és la participació activa dels i de les joves, que, acompanyats per personal tècnic especialitzat, són subjectes actius en el seu procés de creixement, amb l’objectiu d’apoderar-los perquè prenguen decisions sobre el seu futur. El CDR la Safor també involucra les famílies en aquest procés, treballant conjuntament per crear un entorn favorable que promoga la progressió i els canvis necessaris.
En total, més de 30 joves han rebut un acompanyament individualitzat, que els ha permès traçar el seu pla de vida amb el suport d’un equip tècnic de referència, facilitant que cadascuna d’elles es marque objectius i camine cap al seu futur amb confiança i seguretat.
Amb el programa de Biocueres, el CDR la Safor treballa en xarxa amb entitats de la comarca i altres agents clau, com ara serveis socials, instituts, ajuntaments, la xarxa jove i altres organitzacions. Aquesta col·laboració permet crear vincles i xarxes socioafectives que reforcen la integració de les persones participants en el seu entorn.
Entre moltes de les activitats grupals que es realitzen, destaca la intervenció en el Programa d’Aula Compartida (PAC) a l’IES Joan Fuster de Bellreguard, on es duen a terme activitats com l’hort escolar. Aquesta intervenció té com a objectiu fomentar l’assistència i equiparar les oportunitats de l’alumant amb les de la resta, així com previndre l’absentisme i proporcionar-los una orientació que les permeta accedir a una Formació Professional Bàsica (FPB).
A l’IES Vall de la Safor de Vilallonga, el CDR ofereix un espai d’escolta on, quinzenalment, el grup de tercer de diversificació participa en intervencions socioeducatives. Aquest espai s’ha creat per treballar aspectes com l’autoestima, el desenvolupament personal, les aspiracions i el sentit de pertinença, amb l’objectiu de proporcionar un espai segur on els joves se senten còmodes.
Durant l’estiu, el CDR La Safor ha organitzat una escola d’estiu on els joves de la comarca han pogut gaudir d’activitats d’oci saludable, d’aprenentatge i de creació de xarxes socials, fomentant un ambient positiu i inclusiu.
CDR La Safor reafirma així el seu compromís amb la joventut i les famílies de la comarca, treballant per la inclusió social i per oferir-los eines que promoguen la seua autonomia, la seua participació i el seu desenvolupament personal.
Premi a Lisboa
La cerimònia de lliurament de premis als projectes finalistes ha tingut lloc a Lisboa, on van acudir la presidenta de COCEDER, Tamara Balboa, la responsable de projectes de l’entitat, María José Illera i la responsable d’innovació, formació i ocupació, María Jesús Cordero. Després de revisar més de cent aplicacions innovadores, el panell de jutges havia preseleccionat 45 organitzacions de 19 països en sis categories, entre elles a COCEDER en la categoria d’excel·lència en les comunitats.
BIOCUIDADOS: Nous models de cura prestats per la comunitat, centrats en la persona, en entorns rurals millora l’autonomia personal i encoratja a les persones a romandre en les seues comunitats. Implementat en 18 àrees rurals, el projecte construïx comunitats més fortes i inclusives. En resum, ha validat que és possible treballar en poblacions rurals de manera integral, sense segregar per col·lectius, a través d’equips multidisciplinaris d’intervenció i implicant-hi la comunitat. Biocures està emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Secretaria d’Estat de Drets Socials del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, i és finançat per fons NextGenerationEU.