El veïnat de la Font d’en Carròs i Vilallonga es mou per a solucionar el problema de l’habitatge

Dimecres va tindre lloc una trobada al saló de plens de l’ajuntament de la Font d’en Carròs en el qual diferents persones del municipi i de Vilallonga es van reunir per a contar i escoltar les diferents experiències i situacions que es donen al voltant d’una problemàtica comú a tot el territori i que es fa més preocupant en les àrees rurals: és molt difícil trobar un habitatge a un preu raonable.

En aquesta jornada, amb el nom “DIALEGS PER L’HABITATGE ALS POBLES”, vam poder escoltar testimoniatges de tota mena que ens fan confiar que amb treball, diàleg i enteniment es pot desembossar aquesta problemàtica de cases buides i de gent que no troba habitatge.

Per part dels propietaris, es va mostrar interés per donar eixida a aquests habitatges que estan en desús. Afirmen que tenen voluntat de llogar o vendre, però que en l’estat en què es troben hui en dia no es poden llogar i ningú compra una casa a la qual cal fer una reforma tan gran.

Per altra banda, les persones que van acudir perquè es troben buscant un habitatge per a desenvolupar el seu projecte de vida estan obertes a un lloguer o a una compra, l’única cosa que volen és quedar-se al poble.

També es va parlar de la desconfiança que hi ha a l’hora de llogar. Hi ha testimonis d’impagaments o situacions difícils amb els inquilins, per la qual cosa algunes persones propietàries estan preferint no llogar i deixar que es degraden les cases.

Davant aquesta situació, des de l’Oficina d’Habitatge Rural es proposen tres línies de treball per als tres perfils que van acudir a la trobada:

– Estudiar cas per cas els habitatges buits, analitzar el seu estat i fer un projecte de reforma o rehabilitació. Amb aquesta informació, acompanyem en la tramitació d’ajudes per a la rehabilitació i mediem amb possibles compradors o arrendadors que puguen i vulguen assumir amb part de la inversió, ja que les ajudes poden ser demanades pels inquilins i poden ascendir al 100% del total demandat.

Mantenir en contacte amb les persones que busquen habitatge, conéixer les expectatives de cada cas en concret i mediar amb les propietàries per a arribar a un acord que acontente totes dues parts.

– Ajudar els propietaris i propietàries amb habitatges disponibles en condició de ser llogades a trobar als inquilins que s’adapten al que busquen, que es coneguen i possibilitar l’accés al lloguer d’una forma més conscient i humana.

Estem vivint un moment d’especulació amb l’habitatge. Des de l’Oficina d’Habitatge Rural treballem per a retornar-li el seu valor natural i amb la fi social de fer els pobles més habitables. L’objectiu és que la gent del poble puga viure al poble.

L’Oficina d’Habitatge Rural està subvencionada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtic. I els diàleg per l’habitatge als pobles també compta amb el finançament del Ministeri de Drets Socials i Agenda 20230.

Taula redona