Presentació dels resultats de Biocures: 37 plans de vida per a jóvens de la Safor

El Centre de Desenvolupament Rural (CDR) la Safor va presentar la setmana passada els resultats del programa Biocures en una trobada celebrada al Centre Social de Rafelcofer. L’esdeveniment va comptar amb la participació de jóvens, entitats amb qui s’ha treballat conjuntament creant xarxa, representants polítics de municipis com Bellreguard, Ròtova i Rafelcofer, a més de particulars implicats en el projecte.

La jornada es va estructurar en diverses taules de debat i una presentació inicial del projecte Biocures. Aquesta iniciativa d’innovació social, promoguda per COCEDER, té com a objectiu prevenir la institucionalització de persones vulnerables i fomentar models d’atenció basats en la comunitat en entorns rurals. El programa ofereix suports personalitzats per potenciar l’autonomia i desenvolupar projectes de vida inclusius i sostenibles aprofitant els recursos i xarxes de les comunitats locals.

Impacte i metodologia del programa Biocures

El projecte ha analitzat les necessitats i projectes de vida de cada jove participant, i ha articulat suports adaptats a través d’una metodologia basada en atencions individuals, plans de vida personalitzats i treball en xarxa amb la comunitat. Els 37 plans de vida creats durant el programa han beneficiat jóvens de municipis com Bellreguard, Rafelcofer, Miramar, Piles, l’Alqueria de la Comtessa, La Font d’en Carròs, Almoines, Beniarjó, Palmera, Real de Gandia i Vilallonga.

Treball en xarxa i comunitat

La col·laboració amb agents locals com centres educatius, serveis socials, espais joves i serveis de salut ha estat clau per activar els plans de vida i oferir oportunitats reals de desenvolupament personal i professional per als joves. Entre les activitats destacades es troben:

  • Programa d’Aula Compartida (PAC) a l’IES Joan Fuster de Bellreguard, per prevenir l’absentisme i fomentar l’accés a la Formació Professional Bàsica.
  • Espais segurs a l’IES Vall de la Safor de Vilallonga per al desenvolupament personal, autoestima i aspiracions de l’alumnat de diversificació.
  • Escola d’Estiu per a joves, amb activitats d’oci saludable i aprenentatge per enfortir vincles socials i el creixement personal.

Conclusions de les taules de debat

  • Educació: S’han observat millores en la implicació de l’alumnat i la cohesió comunitària gràcies a activitats com tallers de salut emocional i horts escolars. Es proposa ampliar recursos i fer un seguiment més regular per assegurar la sostenibilitat del programa.
  • Serveis Socials: S’han observat millora significativa en la seguretat personal, autonomia i habilitats emocionals dels participants. La coordinació entre Biocures i els serveis socials ha estat exemplar, tot i que es destaca la necessitat de més recursos tecnològics i materials adaptats.

La Força dels vídeos reivindicatius

Un dels moments més destacats de la jornada va estar la projecció dels vídeos creats pels joves participants, on s’han exposat les seves reivindicacions en cinc àrees clau:

  1. Educació: Falta d’oferta formativa diversa, abandonament escolar, manca de recursos terapèutics i professorat especialitzat.
  2. Mobilitat: Xarxa de transport públic insuficient i manca de carrils bici entre pobles.
  3. Oci i temps lliure: Escassetat d’espais accessibles i elevats costos d’activitats esportives i culturals.
  4. Espais de referència i salut: Dificultats per accedir a recursos sanitaris especialitzats i absència de figures d’acompanyament.
  5. Emancipació: Inserció laboral complicada per a menors de 18 anys i manca d’habitatges assequibles.

Els vídeos van destacar la creativitat i maduresa dels i les joves, posant en evidència els reptes i proposant solucions concretes per millorar la seva qualitat de vida en entorns rurals.

Testimonis dels participants

Un dels joves participants va compartir: “Al principi era reticent a Biocures, pensava que no em podien ajudar. Ara em sent un privilegiat per haver format part d’aquest programa. M’he sentit escoltat, m’ha ajudat a gestionar millor les meues emocions i, gràcies al suport que m’han donat, he pogut aconseguir la moto, cosa que m’ha donat una llibertat de moviment que mai havia tingut.”

Un altra participant va afegir: “Gràcies a Biocures, he aconseguit seguir estudiant. Si no haguera estat per elles, probablement haguera acabat quedant-me a casa, sense saber què fer i procrastinant.”

Perspectives de futur

La coordinadora del CDR, Blanca Llorca, va tancar la jornada i va destacar la necessitat de continuar treballant amb les entitats locals i polítiques per assegurar la sostenibilitat de la intervenció. Així mateix, va ressaltar el compromís del CDR la Safor per seguir apostant en continuar oferint itineraris personalitzats que garanteixin el benestar i el desenvolupament dels i les joves a llarg termini.

Totes les entitats col·laboradores van coincidir en la necessitat de treballar per donar continuïtat a aquests tipus d’intervenció i la implicació de les administracions públiques locals i autonòmiques.

Programa BIOCURES (BIOCUIDADOS), centrat en nous models de cura comunitària en entorns rurals, projecte d’innovació de COCEDER vinculat al Pla de Recuperació de la Secretaria d’Estat del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, finançat per la Unió Europea- Next GenerationEU.

biocures la Safor
Share via
Copy link