Barreres burocràtiques en l’accés als cicles formatius: una expressió del racisme estructural

El passat divendres es va obrir el procés d’inscripció a les proves d’accés dels cicles formatius de grau mitjà i superior. Un tràmit crucial per a moltes persones que volen accedir a la formació i, posteriorment, al mercat laboral. No obstant això, aquest procés, que hauria de ser senzill, es converteix en una barrera insalvable per a les persones en situació administrativa irregular, ja que sense un Número d’Identificació d’Estranger (NIE) no poden generar la taxa necessària per formalitzar la inscripció.

Des de l’àrea de Ciutadania Inclusiva del CDR La Safor, s’han realitzat consultes als instituts de la comarca per buscar una solució, però la resposta ha sigut clara: sense NIE no es pot completar el tràmit. Aquest bloqueig administratiu posa en evidència les contradiccions i la falta de coordinació entre diferents departaments de l’administració pública, i genera una confusió constant entre normatives, informació errònia i absència de protocols clars.

Un exemple d’aquesta desinformació és la falsa afirmació que les persones amb passaport no poden presentar-se a les proves d’accés, una instrucció que no apareix en la normativa de la Conselleria d’Educació i que pot excloure injustament moltes persones del dret a la formació pública. Aquesta situació es veu agreujada per la falta de responsabilitat de l’administració, que deixa en mans de l’individu la resolució d’un problema creat pel propi sistema burocràtic.

Aquesta mateixa problemàtica afecta també l’alumnat estranger que cursa un cicle formatiu. Amb la recent cotització de les pràctiques formatives, les persones sense NIE no poden ser donades d’alta a la Seguretat Social, la qual cosa els impedix completar la seua formació. Davant d’això, el professorat i les direccions dels centres traslladen el problema a les institucions competents, que responen amb informació incorrecta: enviar-los a la comissaria de policia per tramitar un NIE. Una acció que pot posar en perill la seua situació legal i derivar en una ordre d’expulsió.

Des del programa Ciutadania Inclusiva del CDR La Safor, denunciem que aquests fets no són casos aïllats, sinó una expressió del racisme estructural que impregna l’administració pública. La falta de formació en matèria d’estrangeria del personal funcionari i l’absència de protocols inclusius perpetuen aquestes situacions de discriminació, convertint un dret fonamental com l’educació en un privilegi per a uns pocs.

Aquestes barreres burocràtiques són una forma de frontera simbòlica, una diferenciació subtil però efectiva que crea ciutadans de primera i de segona categoria. Les conseqüències d’aquestes pràctiques no només afecten l’accés a la formació, sinó que tenen un impacte directe en el benestar psicosocial de les persones migrades i en la convivència als nostres pobles.

El Programa Ciutadania Inclusiva continua treballant per denunciar i visibilitzar aquestes injustícies, exigint una administració més inclusiva i accessible que garantisca l’accés igualitari als drets fonamentals per a totes les persones, independentment de la seua situació administra

Share via
Copy link